EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Consumul de energie: un cadru pentru normele privind etichetarea

Consumul de energie: un cadru pentru normele privind etichetarea

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2017/1369 privind etichetarea energetică

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul stabilește baza pentru etichetarea produselor cu impact energetic și furnizarea unor informații standard privind eficiența energetică – precum și consumul de energie și de alte resurse – pentru a ajuta consumatorii să ia decizii de cumpărare. Acesta nu vizează produsele de ocazie, cu excepția celor importate din afara UE, și nici mijloacele de transport.

Regulamentul abrogă Directiva 2010/30/UE.

ASPECTE-CHEIE

Toate produsele cu impact energetic vor afișa etichete pe o scară nouă, actualizată și mai clară, de la A (cel mai eficient) la G (cel mai puțin eficient). Acest sistem va înlocui sistemul anterior de etichete de la A+++ la G, care este mai puțin eficace datorită dezvoltării unor produse mai eficiente din punct de vedere energetic. Există și o cerință referitoare la o fișă cu informații despre produs.

Etichetele aflate deja în uz înainte de 1 august 2017 vor fi reclasificate de către Comisia Europeană, adică recalibrate pentru a se conforma la noul regulament.

Comisia adoptă un act delegat separat pentru fiecare grup specific de produse. Acesta stabilește cerințe detaliate privind etichetarea unor grupuri specifice de produse în cazul în care:

  • grupul de produse are un potențial semnificativ de economisire de energie;
  • în cadrul grupului de produse există modele echivalente cu niveluri de performanță semnificativ diferite;
  • nu există niciun impact negativ semnificativ în ceea ce privește prețul accesibil sau costurile generale ale grupului de produse.

Actele delegate referitoare la anumite grupuri de produse precizează, printre altele:

  • grupul specific de produse care urmează să fie reglementat prin cerințele detaliate de etichetare;
  • formatul și conținutul etichetei, inclusiv o scară care să redea consumul de energie de la A la G, având un design uniform pentru toate grupurile de produse;
  • alte informații care să evidențieze eficiența energetică a produsului;
  • după caz, o mențiune pe etichetă care să identifice produsele inteligente din punct de vedere energetic, adică produsele capabile să își adapteze și să își modifice tiparele de consum;
  • metodele de măsurare și de calcul utilizate pentru a se determina informațiile de pe etichetă și din fișa cu informații despre produs, inclusiv definiția indicelui de eficiență energetică (IEE);
  • data evaluării și data posibilei revizuiri a actului delegat;
  • diferențele de performanță energetică în diferite regiuni climatice.

Responsabilitățile furnizorului și ale comerciantului sunt următoarele:

  • să afișeze pe etichetă clasa de eficiență energetică a produsului și gama claselor disponibile;
  • să coopereze cu autoritățile de supraveghere a pieței și să ia măsuri prompte pentru a remedia orice neconformitate;
  • în ceea ce privește produsele reglementate de acte delegate, să nu afișeze alte informații susceptibile a induce în eroare clienții în ceea ce privește consumul de energie;
  • pentru produsele care nu sunt reglementate prin acte delegate sau pentru produsele fără impact energetic, să nu afișeze etichete care le imită pe cele prevăzute în acest regulament.

Comercianții, inclusiv comercianții online, trebuie să afișeze eticheta oferită de furnizor și să pună la dispoziția clienților fișa cu informații despre produs la punctul de vânzare.

Comisia va institui o bază de date pentru înregistrarea produselor, având următoarele scopuri:

  • să sprijine autoritățile de supraveghere a pieței în îndeplinirea atribuțiilor acestora, inclusiv în asigurarea respectării regulamentului;
  • să furnizeze publicului informații despre produse, despre etichetele lor energetice și despre fișele cu informații despre produs;
  • să furnizeze Comisiei informații actualizate în ceea ce privește eficiența energetică a produselor, în vederea revizuirii etichetelor energetice.

Baza de date va permite publicului să consulte etichetele produselor și fișele cu informații despre produs, facilitând compararea eficienței energetice a aparatelor electrocasnice.

De asemenea, regulamentul obligă producătorii să informeze consumatorii dacă actualizările software-ului sau ale firmware-ului (software care este integrat într-o componentă hardware și servește drept interfață între respectiva componentă hardware și sistemul de operare, de exemplu, la un smartphone sau la un computer) ar putea reduce eficiența energetică a unui produs. Regulamentul interzice utilizarea „dispozitivelor de invalidare”, care modifică performanțele unui produs în condiții de testare.

Până la 2 august 2025, Comisia va evalua punerea în aplicare a acestui regulament și va transmite un raport Parlamentului European și Consiliului.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 august 2017, cu excepția obligațiilor furnizorilor în ceea ce privește baza de date cu produse, care se aplică de la 1 ianuarie 2019.

CONTEXT

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE (JO L 198, 28.7.2017, pp. 1-23)

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (JO L 285, 31.10.2009, pp. 10-35)

Modificările succesive aduse Directivei 2009/125/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și Consiliu – Strategia europeană a securității energetice [COM(2014) 330 final, 28.5.2014]

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor și Banca Europeană de Investiții – O strategie-cadru pentru o uniune energetică rezilientă cu o politică prospectivă în domeniul schimbărilor climatice [COM(2015) 80 final, 25.2.2015]

Data ultimei actualizări: 27.06.2018

Top